Podd

Från obehag till optimism – hjälp din hund att glatt ta på sig sele och halsband

Välkommen!

Låt mig vara din personliga guide på din resa från stress och ångest till ett harmoniskt liv med en hund som du kan vara stolt över att promenera förbi dina grannar.

Hejsan!

GRATIS Onlinekurs!

Jag vill ha!

kategorier

Det här inlägget innehåller reklamlänkar till PlutoVets

Idag ska vi fokusera på ett vanligt problem – nämligen att hunden inte gillar, eller inte vill, ta på sig sele eller halsband. Hos vissa hundar ser man bara ett lätt obehag när selen tas fram, medan andra springer och gömmer sig så fort det är dags att gå ut. Oavsett hur stark rädsla din hund visar, finns det mycket vi kan göra för att göra hela upplevelsen mer behaglig – och samtidigt bygga upp deras allmänna optimism på köpet.

För dagens träningspass behöver du några saker:

  • Ett koppel
  • En plastburk, till exempel en glass- eller yoghurtlåda, som din hund får plats med huvudet i. Ju djupare burken är, desto svårare blir övningen.
  • Två stolar och en stor jacka eller något annat som prasslar.

Dyk i avsnittet här ovanför eller lyssna via Spotify, Apple Podcasts eller i min enkla app.

Hoppas du är taggad, för nu kör vi igång!

Dagens sponsor – PlutoVets

Med PlutoVets får du som bor i Storstockholm möjligheten att ta emot veterinären hemma, så att din hund kan känna sig så trygg som möjligt när det är dags för undersökning. Jag vet att det finns många hundar blir extremt stressade hos veterinären, så om du bor i Storstockholm tveka inte att testa ett hembesök.

Som lyssnare får du 10 % rabatt på ditt första besök med koden HMU10 när du bokar på www.plutovets.com

Dagens Övningar

Ducka

När det gäller sele och halsband är det ofta själva känslan av att något glider över kroppen eller runt halsen som många hundar ogillar. Många hundar som inte gillar att ta på sig sele eller halsband tycker ofta inte heller om att få på sig täcken eller liknande. Därför ska vi börja med en övning som jobbar just med den känslan.

Ställ upp två stolar med ryggarna mot varandra, cirka en meter isär. Har du en liten hund kan du istället använda två pallar. Häng sedan en stor, prasslig jacka över stolarna. Du kan också använda en filt, men välj helst något prassligt – om inte din hund är extremt rädd, förstås.

Börja med att hänga jackan så högt att hunden kan gå under utan att nudda vid den. Locka in hunden eller kasta godisbitar under stolarna så att den går fram och tillbaka några gånger. När det går bra sänker du jackan så att den precis nuddar ryggen. Upprepa detta moment 3–5 gånger innan du sänker lite till – och fortsätt så.

Om hunden vägrar gå under eller försöker gå runt, har du gått för fort fram. Höj jackan igen och ta ett steg tillbaka.

Tanken med övningen är att jackan gradvis kommer glida mer och mer mot hundens kropp – och hunden får lära sig att den känslan inte är farlig.

Konleken

Om du kan lära din hund att själv stoppa in huvudet i selen eller halsbandet, så blir just den biten ofta mycket mindre stressande.

Men vi börjar inte med selen direkt. Först tränar vi med en glasslåda eller yoghurtburk – något som är lätt för hunden att förstå och som inte ger samma känslomässiga laddning som en sele. När det sitter, kan vi successivt byta ut föremålet.

Ta fram burken och håll den helt stilla i hundens huvudhöjd. Det här är väldigt viktigt – för vi människor vill ofta hjälpa till genom att föra burken mot hunden, men det skapar lätt stress eller motstånd.

Håll burken stilla och använd en markör, som en klicker eller ett ord som “bra” eller “yes”, så fort hunden visar intresse. Det kan vara att den tittar, nosar eller rör vid burken. Markera och belöna varje gång.

När hunden börjar göra detta regelbundet, väntar du med att markera tills den börjar föra in nosen i burken. I början kanske bara nosspetsen åker in – det är helt okej. Fortsätt markera och belöna, så kommer hunden snart att stoppa in hela huvudet självmant.

När det fungerar fint med burken, kan du byta till en ögla av ett koppel – och därefter selen eller halsbandet. Men idag fokuserar vi bara på burken. Vill du lära dig mer om den här övningen så finns den med i min gratiskurs Stressfri Hantering. Klicka här för att läsa mer.

Kliva över koppel

Ibland kan känslan av att få något under magen vara obehaglig. Så är det för min hund Bruce – han har inga problem med huvudet, men just magen är det känsligaste området.

Här kan du använda ett koppel eller en handduk. Fäst ena änden i något stabilt, och håll i den andra så att du kan forma ett ”U” – där hunden kan gå genom mitten. Börja med att lägga kopplet helt platt på golvet, och låt hunden gå över utan att något rör vid den. Belöna varje gång.

När det går bra, höjer du kopplet lite i taget – tills det börjar nudda magen när hunden går under.

Du kan nu välja att stoppa hunden med kopplet mellan frambenen och mata den en stund innan du sänker kopplet och låter den gå ut igen. Om det känns för svårt att gå in med högt koppel kan du istället låta hunden gå in när det är lågt, och sedan försiktigt lyfta upp kopplet mot magen medan du matar – och därefter sänka det och låta hunden gå ut.

Gör övningen i din hunds takt, och pressa inte förbi obehag.

Det här har vi gjort idag

Idag har vi tränat på att få saker mot ryggen, att stoppa huvudet i konstiga grejer och att få ett koppel under magen. Alla de här momenten hjälper till att bygga upp din hunds optimism kring just sele och halsband.

Nästa gång ska vi damma av platsleken igen. Det var ett tag sen vi pratade om den, men nu är det dags för en liten boost. Vi hörs då!

+ visa kommentarer

- Hide Comments

kommentera

Reply...
MER OM MIG

Mitt uppdrag i livet är att ge dig rätt verktyg och kunskap så att du kan hjälpa din hund att gå från stressad och skällig till lugn och självsäker. Med min unika metod hjälper jag dig att förstå din hund bättre så att du aldrig mer behöver känna dig frustrerad eller förvirrad.

Om din hunds beteende gör dig galen, är du på rätt plats! Låt oss börja!

 Så vad är orsaken till din hunds problem? Här är min teori!

BLOGGINLÄGG

Här är mitt favorit tillskott för stressade hundar. Det innehåller allt din hund behöver för att hålla sig lugn. 

blogginlägg

TA MIG DIT!

Få gratis kurser och mejl. 

Dra nytta av det kostnadsfria resursbiblioteket med fantastiska gratiserbjudanden bara för dig. Och se till att kika in här då och då för det kommer mer!

GRATISBIBLIOTEKET