Hallå och välkommen till dagens träningsavsnitt!
Idag ska vi prata om platsleken – en övning som är guld värd för många hundar.
Platsleken är särskilt hjälpsam för hundar som:
- blir stressade när det kommer besök
- följer efter matte eller husse överallt hemma
- inte vill vara ensamma
- skäller på ljud eller rörelser utanför
- eller bara är allmänt lättstressade i vardagen
Det var ett tag sen vi pratade om platsleken, så om du inte redan gjort min 7-dagarsutmaning (som du hittar här), så rekommenderar jag att du lyssnar på avsnitt 1–4 där först – innan du hoppar in i det här träningspasset.
Du behöver såklart en bädd som är stor nog för din hund, några godisbitar och en leksak.
Dyk i avsnittet här ovanför eller lyssna via Spotify, Apple Podcasts eller i min enkla app.
Dagens Övningar
Uppvärmning

Vi börjar med en enkel uppvärmning: låt din hund ligga på sin bädd medan du rör dig runt i rummet och gör något du brukar – som att plocka ur diskmaskinen eller fixa med tvätten.
Tanken är att du ska röra dig på ett naturligt sätt medan hunden får öva på att ligga kvar. Gå tillbaka till din hund med jämna mellanrum och mata några godisbitar för att belöna lugnet.
Målet är att hunden ska kunna ligga kvar i upp till 5 minuter utan att lämna bädden. Men – om du märker att hunden behöver sträcka på sig en stund mitt i passet, så är det självklart helt okej.
Det viktiga är att ni båda kommer igång i lugn takt.
Störning
Nu är det dags att göra övningen lite svårare genom att lägga till störningar.
Be din hund att hoppa upp på bädden, och ta sedan fram något riktigt lockande – en leksak eller en godisbit, beroende på vad din hund blir mest exalterad över.
Lägg ner leksaken eller godiset på golvet, en bit bort från hunden, och gå runt och fortsätt med dina sysslor i cirka 30 sekunder. Under tiden kan du behöva gå tillbaka och belöna din hund för att den väljer att ligga kvar.
Ge sedan en frisignal, och låt hunden gå fram och ta belöningen eller leksaken.
Nästa gång gör du samma sak – men den här gången får hunden belöningen direkt på bädden istället. Alltså, istället för att ge frisignal plocka upp störningen från golvet och ge i bädden. Detta är för att lära dem att de inte alltid får springa iväg bara för att något kul dyker upp.
Upprepa flera gånger och varva mellan att ge frisignal och att belöna i bädden.
Vill du göra det svårare?
- Lek med leksaken framför hunden
- Lägg ut flera godisbitar
- Gå runt och vänd ryggen till hunden medan du håller på – det är superbra träning inför t.ex. att ta emot besök
Om hunden fuskar och reser sig – då har du gått lite för snabbt fram. Inga problem! Bara gör om, sänk svårighetsgraden och testa igen.
Tänk på: Avståndet mellan bädden och störningen spelar stor roll – ju närmare, desto svårare.
Ny plats

När din hund börjar klara övningarna på en plats är det dags att ta träningen vidare till nya miljöer. Det är så vi bygger upp generalisering – att hunden förstår att samma regler gäller oavsett var man är.
Använd samma signal som tidigare och be din hund att lägga sig på en annan plats, till exempel i en fåtölj, i soffan, på en trädgårdsdyna eller kanske i en annan bädd. Det viktiga är att det är en ny yta eller ett nytt sammanhang.
Reglerna är precis desamma: stanna kvar tills frisignalen kommer.
Välj en av de tidigare övningarna, till exempel den med vardagssysslor eller den med störningar, och gör den på en ny plats idag. På så sätt bygger du upp din hunds förståelse och uthållighet, även i nya situationer.
Det var allt för idag!
Jag hoppas att ni har haft roligt och att du ser hur enkelt det faktiskt kan vara att öka både impulskontroll och flexibilitet med hjälp av platsleken. När du är ute, prova att använda en parkbänk, en trappa eller en sten som “plats”. Allt kan bli en plats – och det betyder att du kan bli mer flexibel i vardagen. Din hund lär sig att kunna koppla av oavsett miljö, vilket gör det enklare att ta med hunden på fler ställen.
Nästa gång kommer vi att prata om hur du får och behåller din hunds fokus i nya miljöer. Vi hörs då!
+ visa kommentarer
- Hide Comments
kommentera