Kost & Hälsa

Varför äter min hund stenar, jord eller slickar på möbler?

Välkommen!

Låt mig vara din personliga guide på din resa från stress och ångest till ett harmoniskt liv med en hund som du kan vara stolt över att promenera förbi dina grannar.

Hejsan!

Gratis webinar - Stressfri Hantering

Jag vill ha!

kategorier

Har du någonsin sett din hund äta eller slicka på konstiga saker som stenar, jord, strumpor eller till och med möbler? Även om det kan verka som ett märkligt beteende, kan det vara din hunds sätt att signalera att något inte står rätt till.

Min hund Bruce mår illa ibland och när han gör det kommer han att äta vad som helst för att försöka lindra den smärtan. Han har ätit delar av strumpor, tuggat och ätit delar av vår matta, och naturligtvis allt gräs han ser. Det är så jobbigt att se honom så obekväm, men som tur är vet jag att det kommer att gå över, och jag vet hur jag ska stödja hans mage så att det inte händer så ofta längre. 

Det här tillståndet kallas Pica och innebär att hundar äter saker som inte är mat. Det är inte ovanligt, men det är viktigt att förstå varför det händer så att du kan åtgärda grundorsaken. I det här inlägget får du lära dig de vanligaste orsakerna till Pica, och jag ger dig praktiska tips för att hjälpa din hund. (PetMD)

Vad kan orsaka Pica?

Det finns så klart flera olika anledningar till varför din hund gör så här, allt från näringsbrist till ångest. Här är de vanligaste orsakerna:

Mineralbrist eller obalans i tarmen

Om din hunds kropp eller mage är ur balans kan det signalera ett behov av specifika näringsämnen. Till exempel kan järnbrist få din hund att leta efter järnrik jord. Just att söka upp ätbara saker i naturen är ett beteende som ses hos många djur.

Vad du kan göra:

  • Gå igenom din hunds kost och se till att den är balanserad och komplett. Vill du lära dig mer om hur du vet om din hunds kost är balanserad, klicka här
  • Testa att ge din hund probiotika för att stödja tarmhälsan.
  • Ett mikrobiom- eller blodtest kan avslöja om det finns några brister som behöver åtgärdas—prata med din veterinär.

Illamående

Om din hund slickar på möbler, kuddar eller andra ytor upprepade gånger kan det betyda att den känner sig illamående. Hundar gör ofta det här för att lugna en upprörd mage.

Vad du kan göra:

  • Lägg till matsmältningsenzymer i hundens måltider för att stödja matsmältningen.
  • Testa ett balanserat färskfoder.
  • Om beteendet inte försvinner, kontakta din veterinär för att utesluta mag- eller tarmproblem som kan kräva medicinsk behandling.

Om din hund också kräks galla på morgonen eller kvällen, kan du läsa mitt blogginlägg med fler tips här.

Smärta

Ibland är problemet inte alls relaterat till magen. En studie från 2020 (Mills et al.) visade att hundar som upplever smärta i andra delar av kroppen kan uppvisa ovanliga beteenden som att äta konstiga saker. Till exempel slutade en labrador i studien att äta stenar efter att hans höftsmärta behandlats med medicin.

Vad du kan göra:

  • Håll koll på tecken på smärta, som stelhet, hälta eller svårigheter att resa sig upp.
  • Kom ihåg att vissa hundar inte visar tydliga tecken. En hund behöver inte halta för att ha ont!
  • Boka en veterinärkontroll för att utesluta tillstånd som artrit eller höftledsdysplasi.

Övertrötthet

Precis som barn kan hundar bli övertrötta och börja bete sig konstigt. Under långa promenader kanske din hund börjar plocka upp stenar eller ta saker från marken för att hålla sig stimulerad när den är för trött.

Vad du kan göra:

  • Korta ner promenaderna en tid och se om beteendet försvinner.
  • Låt dem söka godis när ni är ute för att ge dem ett jobb att göra som tar fokus bort från stenar och pinnar. 

Ångest

Om din hund tuggar sönder fjärrkontroller eller river sönder kuddar när du är borta, kan det vara ett tecken på ångest. Destruktivt beteende beror ofta på att hunden känner sig osäker och stressad när den lämnas ensam.

Vad du kan göra:

  • Arbeta på att bygga deras självförtroende med långsam, positiv ensamträning.
  • Skapa en trygg plats där din hund känner sig säker när du inte är hemma—jag kallar den för lugna zonen.
  • Om ångesten känns svår att hantera på egen hand, kontakta en beteendeexpert för professionell hjälp.

När ska du kontakta veterinären?

Även om det här beteendet ofta kan åtgärdas hemma med mina tips, finns det situationer där ett veterinärbesök är nödvändigt:

  • Om din hund har ätit något farligt, som vassa stenar eller giftiga ämnen.
  • Om beteendet kommer tillbaka trots förändringar i kost eller rutiner.
  • Om din hund visar tecken på smärta, illamående eller andra mer allvarliga symptom.

Sammanfattning

Pica hos hundar kan ha olika orsaker, men att förstå roten till problemet är nyckeln till att hjälpa din hund. Oavsett om det handlar om näringsbrist, smärta eller ångest, finns det steg du kan ta idag för att hjälpa din hund att må bättre.

Glöm inte—de enklaste förändringarna, som att korta ner promenaderna eller lägga till probiotika, kan ibland göra en enorm skillnad.

Om du vill lära dig mer om vad som finns i din hunds foder, klicka här för att få min e-mailserie, helt gratis!

+ visa kommentarer

- Hide Comments

kommentera

Reply...
MER OM MIG

Mitt uppdrag i livet är att ge dig rätt verktyg och kunskap så att du kan hjälpa din hund att gå från stressad och skällig till lugn och självsäker. Med min unika metod hjälper jag dig att förstå din hund bättre så att du aldrig mer behöver känna dig frustrerad eller förvirrad.

Om din hunds beteende gör dig galen, är du på rätt plats! Låt oss börja!

 Så vad är orsaken till din hunds problem? Här är min teori!

BLOGGINLÄGG

Här är mitt favorit tillskott för stressade hundar. Det innehåller allt din hund behöver för att hålla sig lugn. 

blogginlägg

TA MIG DIT!

Få gratis kurser och mejl. 

Dra nytta av det kostnadsfria resursbiblioteket med fantastiska gratiserbjudanden bara för dig. Och se till att kika in här då och då för det kommer mer!

GRATISBIBLIOTEKET