fbpx

Kost & Hälsa

Läs det här om din hund kräks galla!

Välkommen!

Låt mig vara din personliga guide på din resa från stress och ångest till ett harmoniskt liv med en hund som du kan vara stolt över att promenera förbi dina grannar.

Hejsan!

Gratis webinar - Stressfri Hantering

Jag vill ha!

kategorier

Låt oss prata om hundar som mår illa efter måltider eller kräks upp galla på kvällarna. Det här är SÅ vanligt och något jag också har upplevt. 

Bruce har haft problem med att må illa hela livet och har perioder av illamående efter varje måltid. Jag känner mig så hopplös när han känner så här. Han går bara runt och dreglar, slickar sig om läpparna och vill äta så mycket gräs, men det hjälper aldrig. Det går över efter en timme eller så, men det är väldigt tråkigt att se honom när han kämpar. 

Stella brukade också må illa på kvällarna och väckte oss ofta då hon kräktes upp galla. Det enda som hjälpte var att få henne att äta något, men man var tvungen att lägga lite god ost på toppen av maten för att hon skulle röra vid den. Så fort hon åt försvann illamåendet. 

Känner du igen det här? I så fall, läs vidare för jag har massor av tips och förslag till dig. 

Först och främst vill jag klargöra att jag inte är någon veterinär, men all information nedan kommer från en mycket välkänd holistisk veterinär, Dr Karen Becker. Hennes tips har verkligen hjälpt mig så jag hoppas att de hjälper dig också.

Vad händer?

Låt oss först förklara vad som händer i din hunds kropp. 

Magen har en liten dörr, en ringmuskel, som ska stänga in all syra i magen när det finns mat där. Om den inte stänger ordentligt, läcker syra ut från magen, halsen blir irriterad och gör ont och din hund kan känna sig illamående. En av huvudorsakerna till att det här händer är att din hund inte har tillräckligt med syra i magen. Om det inte finns tillräckligt med syra kommer dörrarna inte att stängas. Det här är oftast orsaken till GERD och sura uppstötningar, men orsaken kan också hittas längre ner i tarmarna. 

Symptom kan variera mycket 

 • Uppkastningar, uppstötningar eller kräkningar (med eller utan mat/galla)
 • Dålig andedräkt
 • Slicka sig om läpparna
 • Slickar på ytor
 • Slickar på mattor
 • Dreglar
 • Sväljer mycket
 • Äter gräs
 • Torrhosta när din hund ligger ner (kan även kopplas till hjärtat)
 • Bubblig mage
 • Hög ålder (äldre hundar slutar producera syra)

Orsaker

Först och främst måste du undersöka din hunds mat. 

Höga kolhydrater

Högt bearbetade foder, som de flesta torrfoder, är en stor orsak till GERD. Bara stärkelsehalten, som de flesta torrfoder har mellan 20-60 % av, orsakar enorma inflammationer i tarmen. 

Så nummer ett är att titta på din hunds mat, och min stora rekommendation är att gå över till en färsk eller lättlagad diet, eller att hitta foder med färre kolhydrater. Vill du lära dig mer om vad du ska undvika när det gäller foder, bli en hundfoderdetektiv här (helt gratis).

Zinkbrist

En annan orsak kan vara zinkbrist. Återigen, titta över din hunds mat för att se till att den har tillräckligt med zink i sig. Det här är särskilt viktigt om du gör din hundmat själv eftersom du måste följa ett recept som är komplett och balanserat för att din hund ska få allt den behöver från sin mat. Om du gör DIY / Barf och inte använder ett recept kan det här vara anledningen. 

Så nummer 1, kontrollera din hunds mat och gör justeringar så mycket du kan. Bara att mata 20 % färskt eller lätt tillagad har visat en enorm skillnad i tarmhälsan, så även en liten förändring gör stor skillnad. 

Fibrer

Hundar som äter lite eller inga fibrer kan producera för mycket syra i magen, vilket också kan leda till problem. Så se till att din hund äter cirka 10 % grönsaker varje dag. De måste vara lätt tillagade eller puréer.

Vill du ha hjälp med allt det här? Kolla in Dr Karen Becker och Rodney Habibs nya bok: The Forever Dog Life,som har massor med recept.

Andra orsaker

 • Brist på enzym i bukspottkörteln
 • Dysfunktion av gallblåsan 
 • Esofagusmotilitetsstörningar

Innan du springer till veterinären, låt oss börja med några enkla botemedel du kan ge hemma för att se om de hjälper din hund först.

Vad ska man göra?

De här lösningarna är alla föreslagna av Dr Karen Becker, och de rekommenderas att göras i den här ordningen.

This image has an empty alt attribute; its file name is Dog-food-snapseed-1024x768.jpg

Se över din hunds kost 

Det här hjälpte min hund Stella. Hon brukade ju kräkas upp galla sent på kvällen, men så fort vi gick över till färskfoder försvann det här och kom aldrig tillbaka. Så din hunds diet är en stor del av det här pusslet. 

Äppelcidervinäger

De flesta hundar med de här problemen har låg syra i magen, så att tillsätta något surt som äppelcidervinäger kommer hjälpa att fylla upp syranivåerna. Det används till och med som ett enkelt test för att se om din hund har för lite eller för mycket syra. Mata din hund äppelcidervinäger  i några dagar för att se om symtomen försvinner. Om de gör det hade din hund för lite syra.

1 tsk / 10 kg hund.

Matsmältningsenzymer

Det här hjälper Bruce mest när han har sina perioder av illamående. Jag ÄLSKAR matsmältningsenzymer och de fungerar direkt. För Bruce håller de också hans illamående i schack långt efter att tabletterna tagit slut, så vi behöver normalt bara ge det här några gånger per år. 

Mitt favoritmärke är Terranova Digestive Enzymes with Microflora eftersom den har både probiotika och enzymer. Men du kan förstås hitta många andra där ute.

Betain HLC med måltider

Betainhydroklorid är ett kosttillskott med saltsyra och oftast pepsin, som är ett enzym som bryter ner protein i maten. 1mg /5kg hund. Din hund måste ta det här MED måltider.

När Bruce var som värst med sitt illamående, var det här tillskottet nyckeln för att han skulle må bra efter maten. Men prova vinäger först eftersom det kan vara det enklaste

Prata med din veterinär

Om ingen av de här lösningarna fungerar eller om det fortsätter att komma tillbaka, måste du prata med din veterinär eftersom problemet kan vara mer komplext än låg magsyra.

Summering

För att sammanfatta har vi pratat om vad som händer i din hunds kropp när din hund kräks upp galla eller mår illa efter mat. Syran i magen är vanligtvis för låg och det hindrar “dörrarna” från att stänga och syra läcker ut, vilket orsakar irritation och illamående som kan leda till att gallan kommer upp. 

De viktigaste lösningarna är en färsk eller lätt tillagad diet, äppelcidervinäger, matsmältningsenzymer och/eller betainhydroklorid. 

Om du vill lära dig mer om hundfoder, och vad du ska undvika när du väljer din nästa påse: Bli en Hundfoderdetektiv och få 4 mejl med massor av information om hur du kan bli expert på din hunds mat. 

Jag hoppas att du har lite mer förståelse för det här vanliga problemet och om du vill lära dig mer kunde jag inte rekommendera den här videon tillräckligt. Den är av Dr. Karen Becker och kan nås som en del av hennes medlemskap på Facebook “The inside scoop”. Den här gruppen är FANTASTISK för alla som vill veta mer om färskfoder och ett hälsosamt liv för hundar.

+ visa kommentarer

- Hide Comments

kommentera

Reply...
MER OM MIG

Mitt uppdrag i livet är att ge dig rätt verktyg och kunskap så att du kan hjälpa din hund att gå från  stressad och skällig till lugn och självsäker. Med min unika metod hjälper jag dig att förstå din hund bättre så att du aldrig mer behöver känna dig frustrerad eller förvirrad.

Om din hunds beteende gör dig galen, är du på rätt plats! Låt oss börja!

 Så vad är orsaken till din hunds problem? Här är min teori!

BLOGGINLÄGG

Här är mitt favorit tillskott för stressade hundar. Det innehåller allt din hund behöver för att hålla sig lugn. 

blogginlägg

TA MIG DIT!

Få gratis kurser och mejl. 

Dra nytta av det kostnadsfria resursbiblioteket med fantastiska gratiserbjudanden bara för dig. Och se till att kika in här då och då för det kommer mer!

GRATISBIBLIOTEKET