fbpx
Problemhund stressad hund skäller på besökare
I en ny studie har man sett att en specifik sträng av bakterie kan hjälpa reaktiva, stressade och hundar med separationsproblem att må bättre. Strängen som heter Lactiplantibacillus plantarum PS128 hjälper magen att producera det lugnande hormonet serotonin. Serotoninet i sin tur hjälper hunden att vara lugnare och känna sig gladare, vilket så klart hjälper alla hundar som är stressade eller oroliga.
 
 
Tyvärr finns inte den här strängen av bakterie att köpa som probiotika, vad jag sett, men sån tur är så kan man göra den själv!
 
Just den här strängen finns i syrade Sareptasenapsblad och det är enkelt att odla och att göra själv. Här nedan är ett enkelt recept på hur du syrar grönsaker: 
 
 
 1. Ta fram grönsaker du vill syra och hacka eller riv dem. Det här gör dem snabbare att syra.
 2. Lägg dem i en skål.
 3. Addera gärna en kapsel av probiotika
 4. Addera lite jodfritt salt. Ca en tesked per kilo grönsaker.
 5. Banka med en mortel, potatispress eller liknande tills det kommer ut så mycket vätska som möjligt. Det är den här vätskan som ska täcka grönsakerna i burken.
 6. Lägg en handduk över skålen och låt dem vila i 30 min.
 7. Koka en glasburk i kokande vatten några minuter så att den steriliseras.
 8. Fortsätt banka grönsakerna så att du får ännu mer vätska ur dem.
 9. Lägg i grönsakerna i bruken och häll på vätskan.
 10. Pressa ner grönsakerna med handen eller en annan burk så att de pressas och all luft försvinner.
 11. Ser till att alla grönsaker är under vattennivån.
 12. Stäng burken.
 13. Öppna burken minst en gång per dag i början för att släppa ut jäst luft.
 14. Låt stå mörkt i rumstemperatur (20–22 grader) i ca en vecka. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Om den är frisk och syrlig har syrningen kommit igång. Efter 5–7 dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i kylen. Nu avstannar syrningen och aromer utvecklas. Låt stå 4–6 veckor innan processen är helt klar.
Saltet är till för att dra ut vätskan i grönsakerna och hjälper till att hålla grönsakerna fri från bakterier. Även att grönsakerna är under vätskenivån hjälper att alla bakterierna borta. Fyll burken så mycket det bara går för att undvika att luft kommer in i burken.
 
Man kan ge hunden 1-3 tsk per 10 kg. Använd gärna havssalt eller himalayasalt istället för vanligt med jod.
 
Sareptasenapsblad är ju för den här specifika strängen men vilka syrade grönsaker som helst är superbra källa till probiotika för din hund!
 
OBS: Du kan behöva ge små mängder till att börja med eftersom det har en stark smak. Ge gärna blandat med kött eller färskfoder. Även vätskan är full med probiotika.

VILL DU LÄRA DIG MER?

Läs mer om privat coaching online här!

Q

Eller skicka mig ett mejl så kan jag berätta mer om hur jag kan hjälpa dig!

Q