Vad är en “problemhund” egentligen?
Allt för många hundar får stämpeln problemhund på tok för snabbt, och ofta sitter stämpeln i under hela hundens liv. Det här kan färga hur vi ser på framtiden med vår hund samt hur mycket jobb vi är redo att lägga ner på att förändra situationen. Om vi går runt och ser alla saker vår hund gör som ett problem kommer det bli svårt att ta sig ur det synsättet och istället se situationer som en möjlighet till förbättring.
Hur ser du på din hund och hans/hennes problem?
Ett exempel är en kund vars hund blev livrädd för en snögubbe som någon hade byggt i trädgården längs deras dagliga promenadslinga. Han var uppgiven för att nu kunde de inte längre gå förbi det här huset utan att hans hund stressade upp sig rejält och till och med gjorde utfall mot snögubben. Det här var ett problem för honom.
Det första jag sa till honom när vi träffades på vårt nästa coaching samtal var att “Det här är ju ett perfekt tillfälle att träna hundens optimism! Det är inte ofta man kan jobba med objekt som står stilla, så att du kan lätt justera avståndet, och samtidigt lära hunden att det här inte är något att vara rädd för. Det är helt enkelt ett drömscenario för optimismträning!”
Min kund var lite tveksam men efter några dagar av att låta hunden få bestämma avståndet och belöna alla rörelser mot och ifrån snögubben så kunde de gå förbi trädgården utan problem.
Hitta lösningar istället för problem
Att hitta lösningar istället för att se problem är svårt, men om man tränar upp det synsättet inom sig själv kommer du snart beskriva din hund som “entusiastisk knasboll som just nu tränar på att bli bättre på hundmöten” snarare än “en problemhund som hatar andra hundar”.
Så min fråga till dig är: Hur skulle du beskriva din hund med mer positiva ord?
+ visa kommentarer
- Hide Comments
kommentera