fbpx

Beteende

Lugna Din Stressade Hund

Välkommen!

Låt mig vara din personliga guide på din resa från stress och ångest till ett harmoniskt liv med en hund som du kan vara stolt över att promenera förbi dina grannar.

Hejsan!

Gratis webinar - Stressfri Hantering

Jag vill ha!

kategorier

Anledningen till vi ser allt fler hundar med stressproblem och beteendeproblem tror jag har mycket att göra med vår livsstil och hur vi spenderar vår tid med våra djur. Vi prioriterar aktivitet och motion och glömmer ofta bort den viktiga vilan. Många tror att det löser sig själv så länge man motionerar tillräckligt… tyvärr är det långt från sanningen.

Hur mycket ska en hund egentligen vila?

Reaktiv hund

Nu förtiden är det svårt att veta hur mycket tid hunden ska sova och vila eftersom uppfödare och hundinstruktörer hela tiden poängterar hur många timmars motion just din ras behöver. Men ingen nämner vila!

Om vi ska kunna komma nära sanningen för hur mycket vila hundar behöver måste vi kolla på hundar som kan välja sin tid helt själv. Som inte har några krav eller en ägare som styr deras liv. Vi måste helt enkelt kolla på gatuhundar.

Hur mycket vilar och sover din hund… egentligen? 

Många kommer till mig med en uppfattning om att deras hund sover jättemycket varje dag, men när vi börjar plocka isär hundens beteende så visar det sig inte alls vara så.

Att sova är såklart bäst för våra hundar, och då vill vi ha djup sömn. En sovande hund är en hund du lätt kan gå förbi utan att de ställer sig upp eller ens vaknar. I det här läget får din hund riktig kvalitetssömn.

Vila är svårare att tyda ibland. Många hundar är bra på att fejka och kan se lugna ut men i själv verket är de på spänn och lyssnar eller kollar sig runt, redo för att sprätta upp om något oväntat händer. En vilande hund ska så klart ligga ner men har ögonen öppna. De reagerar inte mycket på ljud förutom en långsam blick och du kan ställa dig upp och gå på toaletten utan att de sprätter upp och följer med varje gång.

Det vi inte vill se är en hund som inte kan ligga still när du ställer dig upp, eller en hund som kollar ut genom fönstret, skäller på alla småljud som hörs utanför dörren eller som vankar av och an. Det här är INTE en hund som får kvalitetsvila.

Vila och sömn tömmer stresshinken

När hunden är stressad släpps en mängd hormoner ut i kroppen. De här hormonerna ökar pulsen, blodtrycket blir högre och hunden är redo för att fäkta eller fly. Lite stress är bra men om en hund är stressad ofta kan det leda till en rad sjukdomar och det här då vi ofta ser våra kära beteendeproblem.

Varje litet stresspåslag din hund har bidrar till lite stress i hundens “stresshink”. Tänk en medelstor hink som fylls av vatten = stress. I botten på hinken finns ett litet, litet hål som gör att stressen långsamt kan droppa ut. Bra va? Men vad händer om hinken fylls snabbare än hålet hinner tömma den? Det är här vi ser problembeteenden. Ofta hundar som har svårt att vila, reagerar mycket på ljud, drar i kopplet, stressar upp sig vid hundmöten osv osv.

Men vet du vad… När en hund istället är avslappnad blir pulsen långsammare och blodtrycket lägre, hunden känner sig glad, kan göra eftertänksamma beslut och har lätt att lära. Vila och sömn är helt enkelt motsatsen till stress. Om din hund fått tillräckligt med vila och sömn varje dag så hinner hinken tömmas och den blir aldrig överfull. Det är därför det är så viktigt att inte glömma din hunds vila.

Vad kan jag göra?

Ju mer tid din hund spenderar med att vara stressad ju enklare kommer det vara för hunden att bli stressad. Om din hund är konstant i rörelse och har svårt att ta det lugnt, så måste vi han/henne hjälpa att slappna av. Avslappning är en färdighet som vi måste öva på, precis som allt annat vi lär vår hund.

Här kommer några tips för att få din hund att vila mer hemma:

  • Hjälp din hund att slappna av genom att varje dag ge dem en fylld och frusen Kong eller ett märgben. Någonting din hund gillar att tugga/slicka på en längre stund kommer automatiskt lugna dem.
  • Avgränsa utrymmet din hund har att vila på. Det här är det vanligaste problemet för många som låter sina hundar vandra fritt i huset/lägenheten. En mysig vrå eller ett eget hundrum gör att din hund kan vila enklare eftersom de inte känner att de behöver ha koll på allt som händer därhemma.
  • Låt inte din hund sitta i fönstret! Det kan se sött ut, men tid de spenderar med att hålla koll på sin omgivning är tid som de fyller stresshinken snarare än tömmer den. Du kan lätt sätta upp insynsskydd om fönstren är låga eller helt enkelt ge din hund sitt eget vilorum (enligt punkten även) där han inte har tillgång till fönstren.

Det finns mycket mer du kan göra för att få din hund att slappna av.

Problemhund stressad hund reaktiv hund hjälp

LUGNA DIN REAKTIVA HUND​

Följ med på en resa med din hund tillsammans med en grupp andra hundägare som går igenom samma kurs som du. Träna tillsammans, stötta varandra och upplev förändringarna i din hund tillsammans med ägare som förstår vad du går igenom.

Lugna Din Reaktiva Hund är en kurs där jag guidar dig igenom en stress-detox och lär dig hur du bygger din hunds självförtroende, avståndstagande, flexibilitet och så mycket mer.

Mer info här!

+ visa kommentarer

- Hide Comments

kommentera

  1. Linda says:

    Hej min hund mia blir väldigt stressad i olika situationer hon ha varit de sen vi fick henne från ett djur hem. Hon blev övergiven av hundmamman och levde sina första 8ånader i ett hängde i Rumänien. Där levde hon med sina syskon till vi tog henne. Hon är rädd för mycket snabba rörelser bilar människor utan de i familjen. Vill gärna gå samma väg på promenad inte avvika då börjar stressen. Nu ha vi haft henne ett år det har blivit bättre men inte bra. Man kan inte locka med godis eller annat för lugna henne. Hon ignorera det helt. Hon ha en kompis hemma som hon bor med de funkar bra tillsammans och tagit efter henne. Men vi ha ännu problem med bilar och kunna gå på en väg. Hon trivs bäst i skogen. Och höga ljud som brevlådan åker igen eller man greja högt i köket. Saker hon inte är bekväm med starta en stress i henne. Hur hjälper man henne på bästa sätt. Mvh Linda jag chansa skriva till dig.

MER OM MIG

Mitt uppdrag i livet är att ge dig rätt verktyg och kunskap så att du kan hjälpa din hund att gå från  stressad och skällig till lugn och självsäker. Med min unika metod hjälper jag dig att förstå din hund bättre så att du aldrig mer behöver känna dig frustrerad eller förvirrad.

Om din hunds beteende gör dig galen, är du på rätt plats! Låt oss börja!

 Så vad är orsaken till din hunds problem? Här är min teori!

BLOGGINLÄGG

Här är mitt favorit tillskott för stressade hundar. Det innehåller allt din hund behöver för att hålla sig lugn. 

blogginlägg

TA MIG DIT!

Få gratis kurser och mejl. 

Dra nytta av det kostnadsfria resursbiblioteket med fantastiska gratiserbjudanden bara för dig. Och se till att kika in här då och då för det kommer mer!

GRATISBIBLIOTEKET